Haute couture - Началото

От времето на Луи XIV - Кралят Слънце до Наполеон I

Стане ли дума за мода и лукс, в съзнанието ни изниква едно име, един град, който е фокусирал всичко в себе си - Париж. Версай и Париж стават световен център на модата още през ХVII век, когато двора на Краля Слънце - Луи ХIV става еталон за лукс и добър вкус, по който се равняват всички дворове. Още тогава, неговия прозорлив министър Колбер заявява, че “за Франция лукса е толкова важен, колкото златните мини на Перу за Испания”.

Луи XIV Краля Слънце, по негово време във Франция започва изграждане на структурата на лукса, и съответно на Haute couture.

Haute couture - две думи с магическо въздействие. Тяхната магия ни обгръща, когато разлистваме Vogue, l’Officiel (с невероятното пълно име ­- L'Officiel de la couture et de la mode de Paris) или Harper's bazaar, още преди да сме прочели и един ред от тях.

Естествено, тази магия е най-осезаема в Париж - тя е във въздуха на авеню Montaigne, по улиците Saint Honoré и Cambon, на площад Vendôme, усещаме я и тук, и там, дори по вече твърде туристическия Champs-Élysées.

Освен магическа емоция, както го е оценил Колбер, Haute couture има и твърде материално измерение - това е бизнес за десетки милиарди евра. Професионален сектор, в който елитни творци създават новия лукс. Творческата им дейност, с изградени във времето кодове, е организирана в рамките на т.н. "Maison d’Haute couture", някои от тях с вековна традиция като Hermes, други „по-млади“ като Dior, трети едва сега създадени, но вече заемащи своето място на модната арена.

За тях са работили и работят дизайнерите, създали модните линии, белязали цели епохи. Най-важното значение на Haute couture е авангардната ѝ роля в развитието на модата и нейният блясък по света. Със своите високи стандарти за качество и употреба на най-благородните материали, Haute couture има основно място в запазването и развитието на творческите занаяти.

Терминът Haute couture / Висша мода се утвърждава от 1880 г., а с указ от 1945 г. е законно защитено име във Франция. По това време наименованието се е свързвало единствено с модата в облеклото, но оттогава интернационализацията на бизнеса, самата мода и смисълът, който се влага в Haute couture са изминали много път.

Относително бързо терминът се разширява и започва да се употребява и за модните аксесоари, както и за произведенията на творческите занаяти. Употребата е легитимна и се приема, доколкото се отнася до произведения, които отговарят на духа на Haute couture, и на ясно определените изисквания, като например - продукта да е изпълнен ръчно, моделите да са уникални и създадени от дизайнери, да се представят пред публиката с поне две колекции годишно, да са вложени само премиум материали и тяхното използване да е щедро.

Император Наполеон I и императрица Жозефина в дрехи, създадени от Луи Лерой 1804г.

Откакто Haute couture съществува, е за малкото „Happy few“, които могат да я оценят и да си я позволят. Днес, когато най-голямата гордост на екипа на RoseDéco е поръчка, подадена от средата на Тихия океан, странно и крайно снобско би изглеждало отношението на Луи Лерой, първият звезден моден дизайнер, създал костюмите на император Наполеон I и императрица Жозефин за коронацията им в Нотр-Дам, който отказвал да продава на дами извън Париж, както и на тези, които не разполагали със собствена каляска.

Haute couture задава тенденциите, възхищават й се и я имитират. Като демократизират, Висшата мода, имитациите способстват добрия вкус да стане масово достъпен, което в крайна сметка, навярно е нещо много, много добро.

Тук може да разгледате и колекциите ни букети Haute couture:

Букети Оригами | Дизайнерски букети