Бохемският кристал - блясък на бароков лукс

Бохемският кристал, произвеждан в районите на Бохемия и Силезия, има многовековна история. Ръчно изрязаните от него орнаменти са международно оценени, заради високото си качество, майсторско рязане и красив дизайн.

Най-древните свидетелства за производство на Бохемски кристал датират от около 1250 г., в района на Лужицките планини на Северна Бохемия, по това време част от Свещената Римска империя (Sacrum Romanum Imperium). През следващите векове, той се произвежда и в други места като Skalice (Langenau), Jablonec nad Nisou, Železný Brod, Poděbrady, Karlovy Vary, Kamenický Šenov (Steinschönau) и Nový Bor (Haida).

Бохемия, понастоящем част от Чешката република, става известна през Ренесанса, със своите красиви и цветни кристални изделия. Развитието на производството на Бохемски кристал се благоприятства от, наличните в района, обилни природни ресурси.

Бохемските стъклари открили, че калиева сол, комбинирана с креда, позволява да се създаде ясно и безцветно стъкло, което се оказва много по-устойчиво, от произведеното в Италия. През ХVI век за първи път се използва терминът „Бохемски кристал“, за да се разграничат качествата му от стъкло, направено другаде. През ХVII век, Каспар Леман, обработващ скъпоценни камъни за император Рудолф II в Прага, приспособява към кристала, използваните тогава техники за гравиране на скъпоценни камъни, посредством медни и бронзови колела. През тази епоха Бохемия става доминиращ производител на декоративни кристални изделия, като утвърждава международната си репутация, по време на разцвета на Барока през ХVII-ХVIII век.

Панел с портрет на Кристиян II, електор на Саксония, 1602/1606г (Автор - Леман). 
Чаша с гербовете на Лосенщайн и Рогендорф и три алегорични фигури, 1605г  (Автор - Леман).

Изделията от Бохемски кристал се превръщат в престижни бижута, търсени от монарсите и аристократите по онова време. Бохемски кристални полилеи украсяват дворците на френския крал Луи XV, на Мария Тереза, императрица на Австрия и на Елисавета, императрица на Русия.

Полилей Бохемски кристал и бронз, Луи XV

Бохемските майстори изкусно работят с кристал. Техните произведения стават известни с отличното си рязане и гравиране. Създадените от тях изделия от Бохемски кристал, вдъхновяват производителите на стъкло в съседни и далечни страни. До средата на ХIХ век, в Бохемия е създадена техническа система за производство на кристал, която насърчава традиционните и иновативни техники, както и задълбочена техническа подготовка.

Втората половина на ХIХ век Бохемия се ориентира към производство и износ на цветен Бохемски кристал по целия свят.

Дори по време на комунистическото управление, изкуството на Бохемския кристал остава на високо ниво - приема се за идеологически безвредно и спомагащо за популяризирането на страната. През тези години, дизайнерите и производителите на Бохемски кристал се радват на международно признание -  техните произведения са показвани и награждавани на много международни изложения, като „Expo“, в Брюксел и Монреал…

До днес, качеството на Бохемския кристал остава на международно ниво - полилеи от Бохемския кристал висят в миланската "Ла Скала", в римския "Театър дел'Опера", във Версай, в Ермитажа в Санкт Петербург, в царския дворец в Рияд.

Едно от изделията, с които Бохемския кристал е добре познат е "druk" мънистата. „Druks“ са малки стъклени перли, използвани като елементи от бижутерите.